Skip to content

Increase font size Decrease font size Default font size
FESTIVAL Apartmanház FESTIVAL Apartmanház
Nyugat-Dunántúl
Balatonföldvár
Erdőspuszta Club Hotel Erdőspuszta Clu...
Észak-Alföld
Debrecen
Hotel Vécsecity Hotel Vécsecity
Észak-Magyarország
Hernádvécse
Misefa Kastélyszálló Misefa Kastélyszálló
Nyugat-Dunántúl
Misefa
Termal Apartman & Kemping Termal Apartman & Ke...
Észak-Alföld
Nyírbátor
Bástya Wellness Hotel Bástya Wellness Hote...
Észak-Alföld
Nyírbátor
Pincelakat Borház és Szálloda Pincelakat Borház és...
Dél-Alföld
Császártöltés
MERIDIAN THERMAL HOTEL<br>AKUPUNKTÚRA és TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CENTRUM MERIDIAN THERMAL HOT...
Dél-Dunántúl
Harkány
TokajVár Hotel TokajVár Hotel
Észak-Magyarország
Tokaj
Bástya Hotel Bástya Hotel
Dél-Alföld
Makó
Akácliget Gyógy- és Strandfürdő szálláshelyei Akácliget Gyógy- és ...
Észak-Alföld
Karcag
Kilátó Vendégház és Étterem Kilátó Vendégház és ...
Észak-Magyarország
Galyatető
Hotel Silver **** Superior Hotel Silver **** Su...
Észak-Alföld
Hajdúszoboszló
Bükk Panzió Bükk Panzió
Észak-Magyarország
Szilvásvárad
Provincia Panzió Vendégház Provincia Panzió Ven...
Dél-Dunántúl
Váralja
Aktuális oldal:Startlap
Egyiptom

A Világjárót az
támogatja

Egyiptom

Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltozott az egyiptomi idegenforgalom súlypontja. Míg korábban az ókori történelmi emlékek és a fáraók építményei jelentették a legnagyobb vonzerőt, addig mostanság az országba látogató turisták egyre nagyobb hányada nem a gízai piramisok vagy a luxori templomok miatt jön ide, hanem a napért, a fehér homokért, a türkizkék tengerért, amely bőven akad a Vörös-tengernél és a Sínai-félsziget partjainál.

Az életadó Nílus-völgytől való távolság a történelem során mindig is távol tartotta a civilizációt Egyiptom keleti határvidékétől. A Nílus és a Vörös-tenger partvonala közt ? amely Szuez városától a szudáni határig 1250 kilométer hosszú ? nincs más, csak a Keleti-sivatag lakhatatlan pusztasága, amely mindig elrettentőnek bizonyult. Az élettelen, sziklás tájat itt-ott szirtek, hegyfokok tarkítják, melyeket kiszáradt vádik ? így nevezik a hajdani folyómedreket ? választanak el egymástól.

Sharm es-Sejkben és Hurghadában egymás után nyíltak az üdülőparkok, ahol az északi hideg elől menekülő európaiak kedvükre napozhatnak és fürdőzhetnek. Az üdülők mellé szállodák, kaszinók és golfpályák épültek, és mindez új parancsolatok egész sorával egészült ki, például ?ne menj a strandra fürdőruhafelső nélkül? vagy ?csak palackozott vizet igyál?.

A Vörös-tenger korallzátonyai Egyiptom legfőbb természeti csodái, és a maguk nemében ugyanolyan látványosak, mint a néznivalók listájának élén szereplő piramisok és hasonló, fáraókori remekművek. Sem jelzők, sem tündökletes víz alatti felvételek nem készíthetik fel az embert a varázslatos pillanatra, amikor arcán búvármaszkkal alámerül ennek a csábító álomvilágnak a meleg vizébe. A keskeny és szűk Vörös-tenger egyes helyeken 1,6 kilométer mély. A zátonyok többsége meredek fal, amely szédítően bukik alá, de néhol megemelkedik, és part menti sekélyeseket, korallszigeteket alkot, mielőtt újra eltűnne a mélyben. A mélység miatt az üledék nem tud a felszínre jutni, ezért ilyen rendkívül tiszta a víz. A víz alatti sziklamagaslatok és a part között a peremeken korallzátonyok alakulnak ki, melyeknek a tetején a víz egy felnőtt melléig ér csupán, és így ideális hely a sznorkel kedvelőinek.

Egyiptom egész évben jó úti cél kikapcsolódásra, habár nyáron a hőmérséklet rendkívül magasra szökhet, főképp a déli országrészben, ahol a legtöbb fáraókori műemlék van. Ha lehetséges, kerüljük a június-augusztust, mert ezekben a hónapokban a nappali hőmérséklet a 38 C fokot is elérheti. Ha mégis ekkor utazunk, készüljünk fel a korai kelésre, mert érdemes hajnalban megtekinteni a látnivalókat. Luxor és Asszuán ideális téli pihenőhely, az ég még januárban is ragyogó kék, a levegő pedig balzsamosan langyos. Az ország északi részén sajnos előfordulnak hideg telek, Kairóban a téli napok gyakran felhősek, az esték csípősek, Alexandriában pedig rendszeresen esik az eső.
 
Az alapos, gazdag háttérismereteiről és lenyűgöző, képes úti beszámolóiról méltán híres National Geographic Társaság hazánkban is útjára indítja bestseller útikönyvsorozatát. Távoli, egzotikus tájakat éppúgy feltérképez, mint szomszédaink szokásait, kulturális büszkeségeit.

A helyszínen való tájékozódást informatív, részletes térképek és teljes körű turistainformáció segíti, de a karosszékben kikapcsolódásra vágyóknak is meleg szívvel ajánljuk: a színes leírások és mesés illusztrációk nyomán izgalmas szellemi utazásban lehet részünk.

A három részre osztott kötet történelmi és kulturális áttekintéssel kezdődik, melyet fejezetről fejezetre az egyes régiók legérdekesebb látnivalóinak részletes ismertetése követ. Az utolsó rész, az Úti kisokos fontos és hasznos információkat tartalmaz az út megtervezéséhez.

A kötet tartalmából:

 • A kairói Egyiptomi Múzeum
 • A fáraók korának történelme
 • Tutankhamon és a többi fáraó
 • A nagy piramisok
 • Séta Zamalekben
 • Az ókori Alexandria
 • Gazdag madárvilág
 • Kerékpárral a thébai nyugati parton
 • Beduinok
 • Sivatagi szafarik
 • Núbiai kultúra
 • Sivatagi oázisok
 • Mecsetek és minaretek
 • Búvárkodás a Vörös-tengeren
 • Nílusi hajóutak
 • Kávéházak
 • Luxor és a Királyok Völgye
 • A Szuezi-csatorna
 • Asszuán
Az adott régióról többet is megtudhat a Geographia Kiadó gondozásában megjelent Egyiptom című kötetből, amely megvásárolható az Alexandra Könyváruházakban. 

Forrás: Andrew Humphreys: Egyiptom, Geographia Kiadó (324, 330, 350. oldal)
parizs.jpg
Andrew Humphreys: Egyiptom
Geographia Kiadó
135x215 mm, 400 oldal, ára: 4.500,-Ft


 

alexandra.hu

 


 
vecsecity

Hirdetések

Advertisement