Skip to content

Increase font size Decrease font size Default font size
FESTIVAL Apartmanház FESTIVAL Apartmanház
Nyugat-Dunántúl
Balatonföldvár
Erdőspuszta Club Hotel Erdőspuszta Clu...
Észak-Alföld
Debrecen
Hotel Vécsecity Hotel Vécsecity
Észak-Magyarország
Hernádvécse
Misefa Kastélyszálló Misefa Kastélyszálló
Nyugat-Dunántúl
Misefa
Termal Apartman & Kemping Termal Apartman & Ke...
Észak-Alföld
Nyírbátor
Bástya Wellness Hotel Bástya Wellness Hote...
Észak-Alföld
Nyírbátor
Pincelakat Borház és Szálloda Pincelakat Borház és...
Dél-Alföld
Császártöltés
MERIDIAN THERMAL HOTEL<br>AKUPUNKTÚRA és TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CENTRUM MERIDIAN THERMAL HOT...
Dél-Dunántúl
Harkány
TokajVár Hotel TokajVár Hotel
Észak-Magyarország
Tokaj
Bástya Hotel Bástya Hotel
Dél-Alföld
Makó
Akácliget Gyógy- és Strandfürdő szálláshelyei Akácliget Gyógy- és ...
Észak-Alföld
Karcag
Kilátó Vendégház és Étterem Kilátó Vendégház és ...
Észak-Magyarország
Galyatető
Hotel Silver **** Superior Hotel Silver **** Su...
Észak-Alföld
Hajdúszoboszló
Bükk Panzió Bükk Panzió
Észak-Magyarország
Szilvásvárad
Provincia Panzió Vendégház Provincia Panzió Ven...
Dél-Dunántúl
Váralja
Aktuális oldal:Startlap arrow Információk arrow Gyógyfürdõk

Termál- és gyógyfürdőhelyek Magyarországon

Magyarország különösen gazdag termálvizekben: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokban gazdag. A gyógyhatású vizek fürdő- és ivókúrára alkalmas.

Jelenleg több mint ezer a 30 °C fölötti melegvizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak, a kutak háromnegyede az Alföldön található.

Az országban mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális, többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó - fürdő található. Európa egyetlen barlangfürdője Északkelet-Magyarországon Tapolcán található. A Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg ( 33 °C ), gyógyvizű tava. Budapest - évtizedek óta a világ "fürdőfővárosa" - egyes fürdőit már a török időkben használták. A fővárosban két tucat fürdő és 13 gyógyfürdő van.

Magyarország ásványvíztermelése 2000-ben 385 millió liter volt.

Ismertebb gyógyfürdőink:

Berekfürdő Gyógyfürdő
A Debrecentől 50 km-re elhelyezkedő, Hortobágyi Nemzeti Park mellett található 1100 állandó lakosú települést a Pávai Vajna Ferenc által 1928-30-ban fúrt kút tette ismertté. Az 56 Celsius-fokos alkáli hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvizet tápláló forrás percenként 1,5 köbmétert szolgáltat. A gyógyvíz tartalmaz kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot, kálciumot. A víz kiváló hatású a nőgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi megbetegedésben (gerinc-, csípő-, térdízületi meszesedések) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is.  

Bük - Bükfürdő
Az Európa-szerte ismert Bükfürdő a 20. század második felében Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. Az 1282 méteres mélységből feltörő gyógyvíz a kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos termálvizek közé tartozik, kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.  

Debrecen
A kilencvenkét hektáros őstölgyes parkban található Debreceni Gyógyfürdő különböző hőfokú, fedett és szabadtéri medencéiben több mint negyvenféle minősített gyógykezelés közül választhat. Az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz idült ízületi gyulladásos, porckopásos betegségek, ortopéd elváltozások, baleseti utókezelések, egyes szív- és keringési rendellenességek, nőgyógyászati betegségek számos változata esetében, valamint idegfájdalmak kezelésére alkalmas. A gyógy- és frissítő kúrák egy-, két- és háromhetes turnusokban vehetők igénybe.  

Dombóvár-Gunaras
A Balatontól 70, Pécstől és a Mecsek hegységtől 45 km-re található Gunarasi Strand és Gyógyfürdő 55 Celsius-fokos termálvize alkáli-hidrogénkarbonátos hévíz, amelynek fluorid tartalma jelentékeny. Kiválóan alkalmas mozgásszervi betegség, gyomor-, bél- és epebántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek kezelésére. Eredményesen alkalmazható bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozásoknál, továbbá a bőrgyógyászat területén. A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás eszközökkel, teljes körű gyógyászati szolgáltatásokkal (26-féle kezeléssel), szaunával, szoláriummal és szakképzett masszőrökkel várja egész évben a gyógyulni vágyókat.  

Eger
Az egri gyógyforrások a Bükk-hegység karsztvizeibol fakadnak. Az egri gyógyforrások kedvezo hatást fejtenek ki a reumatikus bántalmakra, izületi megbetegedésekre, nőgyógyászati panaszokra, vegetatív idegrendszeri panaszokra.

Gyula
Az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő fürdőváros várfürdőjének vize alkálihidrogén-karbonátos, -kloridos gyógyvíz. A hat mélyfúrású kútból nyert, magas ásványianyag tartalmú, 72 Celsius-fokos víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. A gyógyulást, pihenést, sportolást kereső vendégek 18 medence közül válogathatnak. Ezen kívül iszappakolást, magnetoterápiás kezelést, galvánfürdőt, inhalációs kezelést, szénsavas fürdőt, tangentor kezelést, illetve gyógyúszást is választhatnak.  

Hajdúszoboszló
A 70 éves múltra visszatekintő világhírű, egész éven át üzemelő termálfürdő az 1100 méter mélyről érkező 75 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencékkel, fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések széles skálájával szolgálja a vendégek gyógyulását.  

Harkány
A 180 éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy-és Strandfürdőt a "Reumások Mekkájának nevezik. A Batthyány család alapította fürdő jelenleg "Családi fürdőhely"-ként nemcsak a beteg és gyógyulni vágyó vendégeket várja, hanem a strandolni, kikapcsolódni vágyókat is egész évben.  

Hévíz
A 47 500 négyzetméteres hévízi tó Európában az egyik legismertebb gyógyüdülőhely. A tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál, mely percenként húszezer liter vizet ad, így a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33- 35 °C és télen sem csökken 26°C alá. A tó alját borító iszap különösen jó gyógyhatású, átmenetet képez a tisztán szervetlen iszap és a nagy szervesanyag-tartalmú fango között. Az iszap a hévízi vízzel keverve pakolásként kerül felhasználásra.  

Kiskunmajsa
Az 1960-as években meginduló szénhidrogén-bányászat melléktermékeként felszínre törő 72 Celsius-fokos nátriumhidrogén-karbonátos termálvíz hasznosítása 1983-ban, szabadtéri medencékkel kezdődött, majd később átadták az impozáns faszerkezetű csarnokot is. Ott kapott helyet egy 36 és egy 38 Celsius-fokos gyógymedence, egy huszonöt méteres feszített víztükrű úszómedence, szauna, hideg vizes mártózó-medence, és szolárium. A szabadban gyógymedence, és egy 75x100 méteres strandmedence található.  

Orosháza-Gyopárosfürdő
A korabeli sajtó által "Alföld Gyöngye"-ként emlegetett Gyopáros-tavat 1869-ben nyilvánították gyógyító hatású fürdőhellyé. A fürdő termálvizes medencéit 40-50 Celsius-fokos hőmérsékletű vízzel két mélyfúrású kút táplálja. A természetes alkáli-, hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. A gyógyfürdőzők részére egész évben nyitva tartó 365 négyzetméter vízfelületű fedett gyógymedence áll rendelkezésre, mely nyolc kádfürdőt is magában foglal. Emellett nyitott gyógyvizes medence is szolgálja a gyógyulni vágyókat.  

Sárvár
Sárvár Nyugat-Magyarországon az osztrák határhoz közel helyezkedik el. Sárvár legfontosabb vonzereje kétségtelenül az itt található kétféle . Sárvár környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel. A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristály t. A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos termálvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. A gyógyvizek kiválóan alkalmasak mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre.

Siófok-Igal
A Balatontól 35, Kaposvártól 25 km-re, jellegzetesen szelíd somogyi tájon, Igal védett völgyében fekvő fürdő egész évben üzemel. A termálfürdőben 651 m mélységből feltörő, 76 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencék várják a gyógyulni vágyó vendégeket. Az igali fürdő területén kilenc medence nyújt fürdési lehetőséget.  

Túrkeve
A Budapesttől 160 km-re található strandon a 72 Celsius-fokos gyógyvizes medence kiválóan alkalmas idült reumatikus, ízületi, bőr- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtét utáni rehabilitációira.  

Zalakaros
A Balatontól 20 km-re fekvő közel 800 éves települést a 35 éve feltárt termálvíz tette nemzetközileg ismertté. A szénhidrogén kutatófúrás során lelt 96 Celsius-fokos termálvíz nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos ízületi betegségek esetében, az ortopédia, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott. A fedett fürdő egész évi nyitva tartása mellett a termálstrand szezonálisan üzemel.

Gyógyfürdők térképe


Partnerszállodáink: A tihanyi babamúzeum vendégháza - Tihany, Akácliget Gyógy- és Strandfürdő szálláshelyei - Karcag, Bástya Hotel - Makó, Bástya Wellness Hotel - Nyírbátor, Bükk Panzió - Szilvásvárad, Delanta Panzió - Pécs, Erdőspuszta Club Hotel - Debrecen, Feny? Vendégház - Mikófalva, FESTIVAL Apartmanház - Balatonföldvár, Gerendás Hotel - Szombathely, Herczeg Apartmanház - Miskolctapolca, Hotel Silver **** Superior - Hajdúszoboszló, Jagelló Business Hotel - Budapest, Kilátó Vendégház és Étterem - Galyatető, Kispipa Panzió és Vendéglő - Szombathely, Levanda Étterem & Panzió - Kópháza, MERIDIAN THERMAL HOTEL
AKUPUNKTÚRA és TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CENTRUM - Harkány
, Misefa Kastélyszálló - Misefa, Napraforgó Vendégház - Buják, Pincelakat Borház és Szálloda - Császártöltés, Provincia Panzió Vendégház - Váralja, Puskás Akadémia Sport Hotel - Alcsútdoboz, Rábensteiner Apartman-Panzió - Fertőd, Rábensteiner Apartman-Panzió - Fertőd, Schubert Vendégház - Sopron, TokajVár Hotel - Tokaj, Villa Negra Panzió - Balatonföldvár,
 
vecsecity

Hirdetések

Advertisement